Pages

LG G2 RAW FOTÓ! MEGÉRI?

Kísérletezni mindeóig kell valami őrültséggel! Most éppen ez jutott eszembe: Vajon lehet az LG G2-vel RAW formátumban fotózni?


Gyors nettúrás után arra jutottam, hogy lehet. A kérdés már csak az maradt, hogy érdemes-e?

Röviden a RAW-ról:
RAW=nyers. A kamera által látott kép mindenféle tömörítés és feldolgozás nélkül. Ez 20 MB körüli képeket és sok utómunkát jelent.

Tesztelgetés során arra jutottam, hogy nem véletlen annyira elmosottak a telefonok képei. Egyszerűen annyi zaj keletkezik a képeken, hogy kényszer elmosni a képet. Így természetesen az elmosott zajjal együtt rengeteg képrészlet is elvész, de a mai kor okostelefonnal fényképező átlagfelhasználóját ez aligha érdekli: Facebookra jó lesz...

Az alább látható képsorokon két szituációban készítettem 100% nagyítású összehasonlító képeket három módban. Kettő a beépített kamerával (Automatikus, HDR) és egy a Mi2RAW (MiTÚRÓ :)) appal.


Automatikus

HDR

RAW

Automatikus

HDR

RAW

A különbség hatalmas. Rengeteg nem is létezőnek hitt részlet bújik elő a RAW képeken, viszont a finom részletekkel együtt sok sok zaj is. Alacsonyabb ISO-val már nem tudtam dolgozni (ISO 100) és amúgyis verőfényes napsütés volt.


Van -e értelme? Meggondolandó. Jelenleg szerintem nem sok, de ha hasonló ütemben fejlődnek a mobilos kamerák, akkor 1,5-2 év múlva visszatérhetünk a témára.

ONE MORE THING

Alant egy link, ahol egy galériában megtalálható pár RAW fotó. Ezeket letöltve érdemes nézegetni.

GALÉRIA

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése